برای آنکه یخچال صنعتی را بهتر بشناسیم در ابتدا بهتر است اجزا تشکیل دهنده یخچال و وظیفه آن ها را بشناسیم. یخچال ها در ابعاد و انواع گوناگونی تولید می شوند که هر کدام دارای کاربرد متفاوتی می باشند. امروزه به دلیل پیشرفت علم و تکنولوژی یخچال های بسیار زیادی با مدل ها و اندازه های مختلف تولید می شوند.
ما سعی می کنیم در این مقاله معرفی مختصری از اجزا تشکیل دهنده یخچال و وظایفه آن ها را داشته باشیم.
کمپرسور یخچال
طرز کار کمپرسور یخچال مثل قلب انسان است. به این صورت که وظیفه قلب انتقال خون به تمام بدن است به همین صورت کمپرسور نیز گاز مبرد را به تمام قسمت های یخچال می رساند.
- کمپرسور ها مدل ها و اندازه های متفاوتی دارند بعضی از آنها برای مصارف خانگی وبعضی برای مصارف نمه صنعتی و صنعتی ساخته می شوند.
کندانسوریخچال
از جمله اجزا مهم یک سیستم خنک کننده مثل یخچال است که سیال مبرد یا همان گاز که از کمپرسور به صورت خیلی داغ وارد کندانسور می شود و بعد از جاری شدن در کندانسور رفته رفته دمای خیلی داغش به دمای محیط نزدیک می شود و به صورت خنک تر از کندانسور خارج می شود.
خود کندانسور ها انواع مختلفی دارند که به صورت کلی به دو دسته تقسیم می شوند.
کندانسورهای خنک شونده با هوا
که به آنها کندانسورهای هوایی نیز گفته میشود که البته این کندانسورها هم مدل های متفاوتی دارند.
مثل کندانسور های هوایی که پشت یخچال قرار می گیرند و یا کندانسور های هوایی کتابی که سایز کوچکتر و فشرده تری دارند و توسط یک فن خنک می شوند.
کندانسور های خنک شونده با آب
این کندانسور همان گونه از اسمش پیدا هست با آب خنک می شوند البته کندانسورها انواع زیادی دارند که در مقالات آینده به صورت کامل به آن می پردازیم.
گاز مبرد
گاز مبرد هم مثل مواردی که تا الان به آن پرداختیم انواع مختلفی دارد که به صورت سر فصل اگر بخواهیم به آن اشاره کنیم گازهای مبرد بالای صفری یا همان گازهای یخچالی و گازهای مبرد زیر صفری یا همان فریزری می توان اشاره کرد.
تجهیزات کنتری دما
یکی از اصلی ترین تجهیزات کنترل دما ترموستات است. که شما سروران گرامی می توانید برای اطلاعات بیشتر مقاله ترموستات یخچال چیست رامطالعه نمایید.
وظیفه ترموستات « فرمان دادن به کمپرسور برای آغاز فرایند سرمایش و پایان فرایند سرمایش است. ترموستات ها نیز دسته بندی ها و تفاوت های بسیاری دارند که به صورت کلی به ترموستات های بالای صفری (یخچالی) و ترموستات های زیر صفری(فریزری) تقسیم می شوند. که به دو دسته ترموستات های آنالوگ(مکانیکی) و ترموستات های دیجیتال تقسیم می شوند. همچنین اگر علاقه دارید اطلاعات بیشتری راجب این موارد دریافت نمایید مقاله ترموستات دیجیتال و آنالوگ می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهد.
از جمله مهمترین و دقیق ترموستات ها می توان به ترموستات های یخچال های دارویی اشاره کرد.
کاربرد یخچال ها
- جهت استفاده و نگهداری مواد غذایی مثل میوه و سبزیجات ،موادپروتئینی و…
- جهت استفاده در کابردهای صنعتی مانند صنایع شیمیایی و نفت مثل جداسازی گازها
- جهت استفاده برای نگهداری مواد دارویی ،فراورده های شیمیایی و خون
یخچال ها انواع گوناگونی دارند مثل یخچال های ایستاده، یخچال های خوابیده،یخچال های پرده هوا ،یخچال های جزیره،یخچال های ویترینی، یخچال های دارویی ،یخچال های صنعتی و نیمه صنعتی ، یخچال های ویترینی ،یخچال هایی با دقت دمایی متفاوت و در اندازه های گوناگون و…
عملکرد یخچال ها
عملکرد و روش سرمایش در یخچال ها به دو روش دیفراست و نوفراست تقسیم می شود
دیفراست
در یخچال های دیفراست سکون سرما وجود دارد و رطوبت بالایی دارند. این نوع سرمایش برای موارد مصرفی مثل یخچال های قصابی ،قنادی و غیره که نیاز به رطوبت بیشتری دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
نوفراست
در این مدل یخچال سرمایش توسط رادیات ها تولید شده و توسط فن ها جاری می شود البته یخچال های نوفراست هم ماند یخچال های دیفراست انواع گوناگونی دارند که در مقالات آینده به آنها خواهیم پرداخت. این نوع از سرمایش برای یخچال هایی استفاده می شود که گردش هوا به محصولات داخل یخچال آسیبی نرساند.
از جمله نکات مثبت این نوع یخچال ها یکسان بودن دما در تمام طبقات است.
این نوع یخچال ها در مصارف دارویی جایگاه ویژه ای دارند زیرا نوسان دما در پایین و بالای یخچال حداقلی است و میزان رطوبت کمتری نسبت به یخچال های دیفراست دارد.
جنس بدنه و عایق یخچال
جنس بدنه یخچال ها بسته به رده تولیدی و نوع مصرف متفاوت است جنس بدنه بعضی از یخچال ها از فولاد ضد زنگ با پوشش رنگ الکترو استاتیک است برخی از تولیدات از استیل بسته به نوع مصرف استیل بگیر یا استیل نگیر ضد زنگ و بعضی دیگر از ABS ساخته می شوند.
عایق ها هم متفاوت می باشد غالب یخچال های کارگاهی عایق هایش پلاستوفوم هست البته این نوع عایق هم مدل های متفاوتی دارد که اگر مقلات ما را دنبال کنید قطعا در مقالات آتی به آن می پردازیم.
ولی در یخچال های صنعتی و گاهی نیمه صنعتی عایق ها پلی یورتان با دانسیته های مختلف است.ضخمات و دانسیته عایق در محبوس ماندن سرما و مصرف انرژی نقش به سزایی دارد.
اکثر محصولات با حداقل ضخامت 4 تا 5 سانتیمتر و دانسیته 40 عایق می شوند که این عایق ها مناسب برای حفاظت از سرمای داخل کابین می باشد.
درب یخچال
درب یخچال بسته به نوع مصرف آنها متفاوت است. در محصولات خانگی غالبا از درب های تو پر استفاده می شود ولی در کارهای نیمه صنعتی و صنعتی بیشتر از درب های شیشه ای استفاده می کنند.
درب های شیشه ای بسته به نوع محصول و دمای آن 2 یا 3 جداره است که بین جداره ها جهت عایق شدن گاز تزریق می شود. این گاز باعث می شود سرمای داخل کابین به بیرون انتقال پیدا نکند و همین طور به خاطر اخطلاف دمای داخل و خارج کابین شیشه ها بخار نکند.
در این مقاله سعی کردیم به صورت کلی یخچال ها را معرفی کنیم و تقریبا اکثر اجزا یخچال را به اختصار توضیح دادیم. قطعا هر کدام از لوازم و اجزا به کار رفته در یخچال ها خود دامنه توضیحات گسترده ای دارد که می توان ساعت ها در مورد آن نوشت و آن را نقد و برسی کرد. ما نیز تلاش می کنیم در مقالات بعدی هر کدام از اجزا را به طور کامل توضیح دهیم.
به امید حسن توجه شما دوستان عزیز